Sveriges elevråd – SVEA är en ideell organisation för och av elevråd. Det betyder att mycket av den verksamhet vår organisation bedriver genomförs av personer som själva är eller har varit engagerade i ett elevråd. Dessa personer har alltså mycket erfarenhet av att arbeta med elevinflytande och skoldemokrati.

Som elevrådsutvecklare i Sveriges elevråd – SVEAs driver du projekt, utbildar elevråd och mycket mer. Om du är ideell elevrådsutvecklare får du en häftigt erfarenhet att stoppa i ditt CV, chansen att utveckla dig själv och massor av nya kunskaper.

Eleverådsutvecklarpoolen är uppdelad i fyra arbetsgrupper:

– Utbildare
– Rättighetsgruppen
– Politiskt sakkunniga
– Arrangörsgruppen


Vad engagerar dig? Att hålla i utbildningar? Informera om elevers rättigheter? Driva politiskt påverkansarbete? Eller att arbetsleda på event och träffar? Läs mer om våra fyra olika arbetsgrupper och skicka in din ansökan genom att klicka vidare till ansökningsformuläret!

Utbildare

Sveriges elevråd – SVEAs utbildare arbetar med att stötta och vidareutbilda elevrådsrepresentanter och elevskyddsombud. Detta genom interaktiva metoder med målet att skapa diskussion och förståelse kring dessa områden. Att utbilda hos Sveriges elevråd – SVEA betyder att du får åka runt i Sverige och göra skolsverige bättre! Du blir en del av en fantastisk grupp av andra utbildare som alla brinner för att engagera och inspirera elever. Som person gillar du att utvecklas tillsammans med andra och att leda grupper. Låter det spännande? Sök till utbildare!

Utbildarrollen innebär att tillsammans med andra utbildare få komma ut i skolor och bland kommuner för att utbilda elevråd och elevskyddsombud. Våra utbildningar ser lite olika ut och innehåller bland annat: projektledning, elevers rättigheter, verktyg för påverkan och framgångsfaktorer för elevråd.

Som utbildare hos oss ska du ha möjlighet att hålla minst två utbildningar per termin och får även möjlighet att delta på våra nationella träffar som elevrådsutvecklare.  Dessa går av stapeln två gånger per år! Uppdraget löper årsvis och när det är avslutat får du ett intyg att du varit engagerad som utbildare hos Sveriges elevråd – SVEA!

Vill du veta mer om våra utbildningar och utbildare? Kontakta då utbildningssamordnaren Felicia Gonzalez på felicia.gonzalez@svea.org eller ring på 070 – 718 88 06!

Rättighetsgruppen

Arbetsgruppen för elevers rättigheter heter Rättighetsgruppen och arbetar med att hjälpa, stötta och råda elever och elevråd som undrar över sina rättigheter i skolan. Rättighetsgruppen har i uppgift att svara på mail från elever med frågor om deras rättigheter och ibland föreläser de om elevers rättigheter för Sveriges elevråd – SVEAs medlemmar. Dessutom skapar de kampanjer som innehåller information om elevers alla rättigheter och hur de kan jobba med dem på just sin skola.

För att vara med i Elevers rättigheter måste du under 2019 kunna närvara under minst 2 arbetsgruppshelger i Stockholm och den första är 25-27 januari 2019. Förutom arbetsgrupphelgerna ska du kunna närvara på Sommarveckan i mitten av augusti och på Elevrådskongressen i mitten av november.

Vill du komma i kontakt med Rättighetsgruppen? Kontakta då medlemssamordnare Frida Lantz på frida.lantz@svea.org eller ring på 070 – 718 88 07!

Politiskt sakkunniga

Tycker du det är roligt att uttrycka dina åsikter? Vill du vara med och lyfta fram elevers åsikter och påverka skolpolitiken i Sverige? Då ska du söka till Politiskt sakkunnig hos oss på Sveriges elevråd – SVEA!

Som Politiskt sakkunnig hos oss kommer du bli expert på vår skolpolitik och som elev kommer du kunna bidra med viktiga perspektiv! Du kommer få vara med och skriva texter, träffa olika makthavare och vara med i utformningen av olika politiska kampanjer. Du kommer att arbeta utifrån det skolpolitiska programmet och representera Sveriges elevråd – SVEA i olika sammanhang.

Som politiskt sakkunnig kommer du också att vara en del av den grupp som kommer åka till Almedalsveckan. Du kommer under första veckan i juli att få representera organisationen under politikerveckan i Visby för att sätta elevperspektiv på skoldebatten.

För att vara med i Politiskt sakkunniga måste du under 2019 kunna närvara under minst 2 arbetsgruppshelger i Stockholm, den första är 1-3 februari 2019. Förutom arbetsgrupphelgerna ska du kunna närvara på Sommarveckan i mitten av augusti och på Elevrådskongressen i mitten av november.

Vill du komma i kontakt med arbetsgruppen politiskt sakkunniga? Kontakta då kommunikationssamordnaren Ellakarin Mäki på ellakarin.maki@svea.org eller ring på 070-718 88 04!

Arrangörsgruppen

Arrangörsgruppen är projektsamordnarens förlängda arm och de arbetar främst strax innan och under våra nationella träffar. Arrangörsgruppen hjälper deltagarna att hitta till skolan vi är på under träffen, de ser till så att salar ställs iordning och att lokalerna vi är i hålls fräscha. De är behjälpliga där det behövs, om det så är att stå och dirigera deltagare från stationen eller bära bord och stolar.

Arrangörsgruppen arbetar också som arbetsledare under nationella träffar, det betyder att de representerar organisationen och behöver ha en trevlig och serviceinriktad inställning.

Arrangörsgruppen arbetar främst strax innan och under våra nationella träffar Elevrådskongressen och USE YOUR VOICE.

För att vara med i Arrangörsgruppen måste du under 2019 kunna närvara under minst 2 arbetsgruppshelger i Stockholm, den första är 15-17 februari 2019. Förutom arbetsgrupphelgerna ska du kunna närvara på Sommarveckan i mitten av augusti och på Elevrådskongressen i mitten av november.

Vill du komma i kontakt med Arrangörsgruppen? Kontakta då projektsamordnaren Malin Klein på malin.klein@svea.org eller ring på 070 – 718 88 09!

 

Till ansökansformuläret!

 


Vill du bli elevrådsutvecklare?

Maila info@svea.org för mer information kring hur du kan bli elevrådsutvecklare! Ofta annonserar vi i nyhetsflödet och på vår facebooksida när vi söker nya elevrådsutvecklare, men du är alltid välkommen att kontakta oss och ställa frågor när som helst!